Η Περιοχή (Σκήτη Αγιάς)

Η διαμονή στον ξενώνα Αμανίτης του Καίσαρος στη Σκήτη Αγιάς, στη Λάρισα, μόνο μονότονη δεν θα είναι για όσους θελήσουν να ψάξουν τις ομορφιές της.
Στις πλαγιές   των βουνών πάνω από την παραλία του Αγιοκάμπου απλώνονται τα δασοκτήματα του Πολυδενδρίου και του Μαυροβουνίου, που είναι η προέκταση του Πηλίου.
Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Natura και είναι υπέροχη.
Το όνομα Σκήτη παραπέμπει σε χώρο όπου θα ασκήτευαν παλιά μοναχοί. Κοντά στο Πολυδένδρι ή τη Σκήτη τοποθετεί η έρευνα τη θέση της αρχαίας Μελιβοίας, παλιάς πρωτεύουσας του Φιλοκτήτη.  Στα ΒΔ της Σκήτης υπάρχουν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρόπολη.
Η Κενταυρόπολη   ήταν η οχυρή θέση στο εσωτερικό του Αγιόκαμπου, που προστάτευε τους κατοίκους από τις βαρβαρικές επιδρομές.

•       Απολαύστε την υπέροχη θέα από την μεγάλη αυλή του ξενώνα μας, πιείτε το ποτό ή τον καφέ σας δίπλα στην πισίνα ή το τζάκι, ονειροπολήστε και χαλαρώστε με την όμορφη και διαλεγμένη μουσική.

• Αξίζει, έστω για μια φορά, να δείτε την μαγευτική ανατολή του ήλιου από τον ξενώνα μας, να ακούσετε κελαϊδίσματα αηδονιών, να  αναζωογονηθείτε από την πρωϊνή, δροσερή αύρα. Σας υποσχόμαστε πως θα είναι μια ανάμνηση που θα κουβαλάτε μαζί σας για μια ζωή!

• Και τις μέρες με καθαρό ορίζοντα, θα δείτε να διαγράφεται στο βάθος, επιβλητικός και μυστηριακός , ο Άθως  του Αγίου Όρους!!
• Περπατήστε το περιπατητικό μονοπάτι της Σκήτης. Όμορφο μονοπάτι περιμετρικά του χωριού, με υπέροχη θέα. Μιάμιση, έως δύο ώρες πορεία.
• Η πανέμορφη λίμνη της Σκήτης, με το άγριο και θαυμάσιο τοπίο, όπου μπορούν να γίνουν και διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες. Το μέρος ενδείκνυται απόλυτα για ημερήσια εκδρομή, σαν τον παλιό καλό καιρό, με κουβέρτες στρωμένες κατάχαμα, κεφτεδάκια, ντομάτα και τυρί, ξεγνοιασιά και χαζευτήρι, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, για χαλάρωση και ξεκούραση.
• Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με υπέροχη θέα  και παιδική χαρά.

Αμανίτης του Καίσαρος , Σκήτη

• 3 χλμ. απ’ το χωριό συναντά κανείς, μέσα σε οργιώδη βλάστηση, την πηγή της Μπουρμπουλήθρας, απ’ όπου υδροδοτείται η περιοχή.
• Το δασικό παρατηρητήριο με καταπληκτική θέα, ιδανικό για παρατηρήσεις του έναστρου ουρανού.
• Τα ερείπια του κάστρου της Βυζαντινής Κενταυρούπολης, 2 χιλιόμετρα από τη Σκήτη, θέση με άπλετη θέα , όπως και η τοποθεσία «Σημαία».
• Διάφορες εκκλησίες στο χωριό(Αξίζει να δει κανείς τις εκκλησίες της Αγ. Τριάδος (1965) με την πέτρινη βρύση «Παπαστάθαινα», του Αγ. Αθανασίου με τις σπουδαίες αγιογραφίες, της Παναγίας, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τα ξωκλήσια του Άη- Λιά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κ.ά. Σε άριστη κατάσταση στέκεται στο κέντρο του χωριού η Κάτω Βρύση (1890).
• Τέλος περπατείστε μέσα στα όμορφα στενοσόκακα της Σκήτης, αφήστε τον δροσερό και μυρωδάτο αέρα να γεμίσει τα πνευμόνια σας, χαζέψτε τις αυλές με τα λουλούδια, ακούστε ήχους παλιούς και ξεχασμένους, και νοιώστε αυτή την ανεξήγητη χαρά που μας δίνει πάντοτε η επαφή με την Φύση.

Ευρύτερη Περιοχή

ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ – ΒΕΛΙΚΑ – ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ – ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ – ΑΓΙΑ – ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ – ΑΝΑΤΟΛΗ