Μοναστήρια

ΣΚΗΤΗ: 1 χλμ ΒΔ της Σκήτης βρίσκεται ένα από τα μοναστήρια του «Όρους των Κελλίων», οι Άγιοι. Ανάργυροι, με τα δύο ασκηταριά τους τοιχογραφημένα ανάμεσα στους 12ο και 16ο αιώνα.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Βρίσκεται χτισμένη πάνω στον Κίσσαβο. Το παλιό όνομα του χωριού, Σελίτσιανη, ήταν μάλλον σλαβικό και θα πρέπει να σημαίνει το «χωριουδάκι». Τρία σημαντικά μνημεία βρίσκονται στην περιφέρεια του χωριού:
Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που ιδρύθηκε το 1550 από το Θεσσαλό νεομάρτυρα Δαμιανό Μυριχοβίτη, το κατά πληροφορίες 30 χρόνια παλιότερο μοναστήρι της Παναγίας και το μετόχι του Προδρόμου «Αγ. Παντελεήμων» (1641).
Ο  Ξενώνας μας μπορεί να προετοιμάσει την επίσκεψή σας στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.Κλείστε την διαμονή σας εδώ και κάντε ημερήσια εκδρομή στο Μοναστήρι με πρόγραμμα που θα έχουμε από τα πριν ετοιμάσει για εσάς.
Θα βρείτε εκεί ζεστή φιλοξενία, μοναχές από όλα τα μέρη του κόσμου πρόθυμες να σας ξεναγήσουν και να απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις. Αγοράστε διάφορα προϊόντα, όπως βιολογικό κρέας, τυρί, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά βότανα και ζήστε την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μονής.
Στις 29 Αυγούστου γίνεται η «γιορτή των σπόρων» με βιοκαλλιεργητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

ΜΕΛΙΒΟΙΑ: Βρίσκεται πίσω από την Αγιά στις παρυφές του Κισσάβου, χτισμένη σ’ ένα φυσικό «μπαλκόνι» με θέα το Θερμαϊκό κόλπο. Το παλιότερο όνομα ήταν Θανάτου (=Αθάνατη), λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ανά τους αιώνες. Σε Μελιβοία ονομάστηκε το 1920.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι βυζαντινές αλλά και οι νεότερες εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1800), της Αγ. Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία, της Αγ. Κυριακής και του Αγ. Θωμά. Το χωριό πανηγυρίζει στις 8/5, 30/6 καθώς και του Αγ. Θωμά.

ΒΕΛΙΚΑ: Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, την εκκλησία της Παναγίας (12ος – 13ος αι.), των Αγ. Αποστόλων και του Τιμίου Προδρόμου.

Η μονή Αγ. Παντελεήμονος Αγιάς που διέθετε σημαντική ακίνητη περιουσία.